Wat is 3D-printing

 

Wat is 3D-printing

3D-printing valt onder additive manufacturing, een productietechniek waarbij door toevoeging van materiaal een model tot stand komt. Deze techniek verschilt sterk van traditionele productietechnieken, waarbij materiaal wordt weggehaald om tot een model te komen.

 

Printen in de lengte, breedte en hoogte

Bij 3D-printing wordt een digitaal ontwerp laagje voor laagje door een 3D-printer omgezet naar een tastbaar model. Een 3D-printer print zowel in de lengte, breedte en hoogte. Hierdoor kan vrijwel elk model worden gemaakt; ook modellen die met de traditionele productietechnieken niet of alleen tegen zeer hoge kosten kunnen worden gemaakt.

 

 

Materialen

3D-printing gebeurt met allerlei materialen, zoals nylon, gips, metalen, keramiek enzovoort. De materialen kunnen zowel een vaste vorm hebben (zoals poeder) als een vloeibare vorm (gel-achtig).

Ook is het mogelijk, afhankelijk van de soort 3D-printer, om verschillende materialen tegelijkertijd te gebruiken.

 

The sky is the limit?

De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Dat betekent wel dat er enige kennis en expertise nodig is op het gebied van ontwerp, esthetica, ergonomie, technieken en materialen. Een andere uitdaging is het loslaten van denken in belemmeringen op het gebied van materiaal en vormen. Die zijn er met 3D-printing namelijk nauwelijks. Flessen, reservesleutels, schaalmodellen, machineonderdelen, medische implantaten, voedsel, kleding, schoenen en complete huizen – the sky is the limit.  

DimmenZ, Dynamic Dimensions

Uw contactpersoon: Marjan van Lambalgen

Telefoon: 0031(6) 18904495