3D-print toepassingen

 

  

High tech

Wetenschappers van NASA zijn al bezig met het onderzoeken van 3D-printing met gemalen maansteen. Airbus werkt aan een 3D-geprint vliegtuig, dat naar verwachting in 2050 klaar voor gebruik zal zijn.

 

Horeca

Chocolade, gebakjes en brood in de gekste vormen worden met behulp van 3D-printing gemaakt. Zelfs vlees staat op het lijstje van de toekomstige voedselprinter. Medewerkers van Google kunnen bij de lunch 3D-geprinte pasta bestellen.

 

Mode

Schoenen, jurken, sieraden, zonnebrillen… Ook de mode-industrie heeft 3D-printing ontdekt. Voor haute couture-ontwerpster Iris van Herpen is 3D-printing de perfecte manier om designs te realiseren die onmogelijk met de hand gemaakt kunnen worden. De techniek maakt niet alleen extreme ontwerpen mogelijk, maar ook personaliseren is een fluitje van een cent. Ideaal voor speciale en unieke items, ook om cadeau te geven.

 

Maquettes

Maquettes maken is voor architecten nu een fluitje van een cent. Het digitale ontwerp kan in korte  tijd tastbaar en in full colour gemaakt worden met 3D-printing.

Daarnaast vinden er op grote schaal hele interessante ontwikkelingen plaats met 3D-printing. De KamerMaker is ‘s werelds eerste verplaatsbare paviljoen dat hele ruimtes van bioplastic (gebaseerd op maïszetmeel) print. Uitvinder Enrico Dini ontwierp een 3D-printer die met alleen natuurlijke materialen (zand en een bindmiddel gemaakt van zeewater) alle mogelijke vormen kan printen. Huizen worden al 3D-geprint.

 

Animaties

Wel eens een klei-animatie gezien? Chicken Run, Buurman en Buurman… Stel eens voor hoe ongelooflijk veel werk het is om telkens een kleine aanpassing te maken, bijvoorbeeld in de gezichtsuitdrukkingen van de poppetjes. Moderne animatiemakers bewijzen dat digitaal en handwerk heel goed hand in hand kunnen gaan. Met behulp van 3D-printing worden in zulke animatiefilm kleine onderdelen geprint en gecombineerd met handwerk. In The Pirates zijn er meer dan 8000 verschillende mondjes geprint! Fantastische ideeën kunnen gemakkelijker en sneller worden gerealiseerd met 3D-printing. Geen verrassing dus dat ook de filmindustrie 3D-printing heeft ontdekt. Het pak van Iron Man is 3D-geprint, en wat te denken van de 3D-geprinte auto van James Bond?

 

Speelgoed

Hoe leuk kan het voor een kind zijn om eigen speelgoed te bedenken en maken! Met 3D-printing kan dit tot in detail aan eigen wensen worden aangepast. Er staan al veel van deze customizable toys online en dat zullen er in de toekomst alleen maar meer worden!  

 

Medisch

Bloedvaten, organen, titanium kaken… In de medische industrie en tandheelkunde wordt volop geëxperimenteerd met 3D-printing. Zo is in 2012 bij een 83-jarige vrouw een uit titaniumpoeder 3D-geprinte onderkaak ingebracht. Binnen een dag kon ze al nagenoeg normaal praten en slikken. Het genezingsproces duurde volgens de onderzoekers wel iets langer, maar verliep door de juiste antibiotica ook voorspoedig. In de niet al te lange toekomst zullen we kraakbeen kunnen printen om bijvoorbeeld oren te reconstrueren.

 

 

 

 

 

 

 

 

DimmenZ, Dynamic Dimensions

Uw contactpersoon: Marjan van Lambalgen

Telefoon: 0031(6) 18904495